Veltlínské zelené

Je to odrůda velmi stará, její původ není jasný, za předka je považován Tramín červený. S Veltlínským červeným raným je patrně příbuzné jen velmi vzdáleně. Má název podle severoitalské oblasti Valtellina, ačkoli dnes klade většina odborníků vznik odrůdy do rakouského pohoří Manhartsberg. Veltlínské zelené bylo dříve nazýváno také muškatel, ryvola nebo bělošpičák podle typického bělavého ochmýření koncových výhonků.

Veltlínské zelené se pěstuje převážně v Rakousku (v tamní oblasti Weinviertel tvoří více než polovinu veškeré výsadby vinic) a přilehlých oblastech Moravy, Slovenska a Maďarska. V České republice zaujímá Veltlínské zelené asi 11 % plochy vinic, převážně v okolí Znojma. Mimo střední Evropu produkuje tuto odrůdu Nový Zéland a Spojené státy americké (hlavně Oregon a Maryland). Odrůda vyžaduje hluboké lehčí sprašové půdy. Dobře snáší nepříznivé počasí, je však dosti náchylná na perenosporu. Má sklon k bujnému růstu, proto se musí včas redukovat násada, aby víno nemělo příliš mnoho kyselin. Hrozen je hustý, dlouhý okolo 15 cm, charakteristické jsou pro něj postranní přívěšky. Bobule jsou středně veliké, pevné, žlutozelené barvy, s výraznou tmavou tečkou na vrcholku. Je to odrůda středně pozdní, sklízí se obvykle v polovině října.

Veltlínské zelené dává lehká svěží vína zelenkavé barvy s výraznou kyselinou a specifickou minerální příchutí, připomínající zelený pepř. Aroma mladých vín bývá přirovnáváno k hořkým mandlím či citrusovým plodům, vyzráváním se objevují tóny lipového květu. Veltlínské zelené bývá zpracováváno do sektů, ale většina produkce se vypije jako mladé stolní víno – např. typické dolnorakouské Heuriger. Veltlínské zelené jako typické víno starého Rakouska-Uherska si dal Bogdan Trojak do názvu svého webu veltlin.cz, propagujícího tradiční postupy při výrobě vína.

Kontaktujte nás

+420 728 121 413
+420 776 610 385
zlatebobule@zlatebobule.cz