Modrý portugal

Původ odrůdy není jednoznačný, v roce 1772 bylo převezeno z Portugalska do Rakouska. Okolo roku 1880 se tato odrůda dostala do Čech a postupně se rozšířila do všech českých a moravských vinařských oblastí. V polovině třicátých let dvacátého století činil podíl Modrého Portugalu ze všech českých vinic 9 % a na Moravě 16,5 %.V té době tak byl nejrozšířenější zdejší modrou odrůdou. Dnes je jeho podíl asi 4% a jeho plochy ve výsadbách se snižují. U této odrůdy je průměrný věk porostů 17,3 let.

Víno má rubínovou barvu a jemnou květinovou vůni. Chuť je příjemná až sametová, jemně natrpklá. Modrý portugal je lehčí víno s menším obsahem kyselin. Hodí se k lehkým pokrmům, hlavně k italské kuchyni, také k masu, rybám, drůbežímu masu, bifteku, bažantu, kachně, huse, zajíci na divoko, šunce a salámu.

Kontaktujte nás

+420 728 121 413
+420 776 610 385
zlatebobule@zlatebobule.cz